Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een geschikte vorm van geld lenen voor mensen die op zoek zijn naar zekerheid. Met een persoonlijke lening kiest u een lening met een vaste rente en een vaste looptijd. U weet dus vooraf hoe lang u aan de lening “vast zit”. Dit is wel zo prettig als u een lening afsluit.

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Minilening
Vanaf 3,4%
Vanaf 4,5%
Maximaal € 1500,-
Vaste rente
variabele rente
Geen BKR toetsing
van 21 tot 69 jaar
van 21 tot 69 jaar
van 21 tot 70 jaar
Uitbetaling binnen 2 dagen
Uitbetaling binnen 2 dagen
Uitbetaling binnen 2 dagen
Persoonlijke lening aanvragen
Doorlopend krediet aanvragen
Minilening aanvragen

Voordelen van een persoonlijke lening

Zoals in de eerste zin al direct aangegeven is het meest belangrijke voordeel van geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening de zekerheid. U weet vooraf hoe lang u lening loopt, en wat u in totaliteit aan de lening moet gaan betalen.
Hierdoor heeft u alle zekerheid die u zich maar kan wensen.
Een ander bijkomend voordeel is dat de lening tegenwoordig bij nagenoeg alle aanbieders ook nog eens boetevrij in te lossen is. Dit was in het verleden anders, als u nog een “oude” persoonlijke lening heeft lopen, is het verstandig om hier naar te kijken voordat u uw lening gaat aflossen.
Geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening kan u ook nog extra voordeel opleveren. Maar alleen als u de lening gaat gebruiken voor woningverbetering, eigenlijk een soort verbouwingskrediet. Als u dit doet kunt u namelijk de rente in veel gevallen verrekenen met uw inkomstenbelasting. Dit kan u tot ongeveer 50% van de door u te betalen rente besparen. Zeker iets om rekening mee te houden.

Nadelen van een persoonlijke lening

Naast voordelen heeft een persoonlijke lening natuurlijk ook nadelen. Hoewel dit door het weglaten van de boeterente bij de meeste aanbieders allemaal een stuk beter geworden is.
Het enige nadeel van de persoonlijke lening is dat, indien u net even tekort heeft aangevraagd, u opnieuw een lening moet gaan aanvragen. U heeft, anders dan bij het doorlopend krediet, geen geld achter de hand. Dit kan dan dus als gevolg hebben dat u weer een nieuwe lening moet aanvragen. Met het bijbehorende papierwerk.

Persoonlijke lening en het BKR

Een persoonlijke lening is een kredietvorm die door alle kredietverstrekkers bij het BKR zal worden geregistreerd. Terecht natuurlijk. Geld lenen zonder BKR toetsing is met een persoonlijke lening dan ook niet mogelijk. Bij de persoonlijke lening het, anders dan bij het doorlopend krediet, zo dat niet het netto bedrag (het bedrag dat u geleend heeft) op het BKR vermeld wordt. Maar het bedrag inclusief alle door u te betalen rente in de looptijd.
Als u bijvoorbeeld een lening afsluit van € 10.000,- en u moet gedurende de looptijd € 2.000,- aan rente betalen, dan zal de lening bij een doorlopend krediet geregistreerd worden voor € 10.000,-, maar bij een persoonlijke lening voor € 12.000,-. Op zich natuurlijk geen ramp, maar wel iets wat u vooraf moet weten. Een goede kredietadviseur zal u hier ook voor het afsluiten van de lening attent op maken.

Is een persoonlijke lening goedkoop geld lenen?

Of een persoonlijke lening goedkoop geld lenen is hangt van een aantal factoren af. Wel is het zo dat een persoonlijke lening qua rente net iets duurder is dan een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening moet de bank namelijk voor een langere periode het geld inkopen. Bij een doorlopend krediet is dit niet het geval. Een persoonlijke lening zal dus altijd een iets hogere rente kennen.